Pinhani Forum
Pinhâni Hakkında
»
Yazılı ve Görsel Basın
»
Basında Pinhâni
»
Pinhani yüxexes röportajı haziran 2006
Üye Adi:
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Sifre:
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Hizli Arama
Ayrintili Arama
[Kapat]
Takvim
Giriş Yap
1
]
« önceki
sonraki »
Yazdır
Gönderen
Konu: Pinhani yüxexes röportajı haziran 2006 (Okunma Sayısı 894 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
MoR
Fidan
nokta
Pinhani yüxexes röportajı haziran 2006
«
:
Ocak 04, 2007, 11:28:14 ÖÖ »
Beraber büyümüş iki kuzenden oluşan Pinhani, hızlı bir şekilde adını duyurmaya başladı. Türkiye'de her yerde konser vermek isteyen bu ikili, internet aleminde de hayli meşhur olacak gibi...
***Pinhani nasıl kuruldu? Hikayeniz nasıl başladı?
Zeynep: Grubun kurulması aslında bizim doğumumuza kadar uzanıyor. (Gülüşmeler) Biz senelerden beri beraber müzik yapıyoruz. Pinhani'de bunun resmileştirilmiş halidir. Ben 21 yaşındayım Sinan 26 yaşında, annelerimiz kardeş olduğundan, dolayısıyla 21 senedir beraberiz. Beraber büyüdük, kardeş gibiyiz.
***Müzikle tanışmanız nasıl oldu?
Zeynep: İlkokuldayken TRT çocuk korosunda şarkı söyledim ben. Dedemiz de annelerimizi konservatuara vermiş zamanında. Benim annem devam etmiş ve şimdi müzik öğretmeni. Sinan'ın annesi bırakmış. Annemde benim müziğe yetenekli olduğumu bir şekilde fark edince, beni yönlendirmiş.
Sinan: Zeynep koroda söylerken ben ortaokulda falandım galiba. O sıralarda yavaş yavaş flüt, gitar derken müzik eğitimime başlamıştım. Daha sonra amatör rock gruplarında çalmaya başladım. Zamanla Zeynep de bizimle çalmaya başladı. O da bass gitarda daha iyi çalar duruma geldiğinde birlikte çalmaya başladık.
***Grubun ismi nerden geliyor, anlamı nedir?
Sinan: Grubun isim babası değil, dedesi var. (Gülüşmeler.)
Zeynep: Doğru, grubun isim dedesi demek daha doğru olacaktır. Bizim dedemiz eski bir şair. Çok tanınmamış bir şair. Pinhani onun şiirlerindeki takma ismidir. Asıl adı Turan Yanbey.
Sinan: Yani Pinhani bir takma isim, bizimde başlangıcımız oraya dayanıyor. Pinhani "gizli" anlamına geliyor. Çok isim aramadık biz çünkü hep hazırdı.
***Albümdeki şarkılar nasıl oluştu, ne zamandan beri yazıyorsunuz?
Sinan: Şarkılardan en eskisi 2001 yılına ait. Onun haricinde diğerleri de işte sırayla 2003 ve sonrasında yazıldı. Sadece bir tanesi 2005 yılına ait. O da son parça olan "Gözler Anlatır" Şarkıların tek tek hepsinin hikayesi var. Mesela "gözler anlatır" şarkısı en az dikkat çeken şarkılardan birisi ama özellikle Akın Abinin yaptığı elektro gitar hareketleri açısından ilginç bir şarkı. Akın Eldes olmadan çalamayacağımız bir şarkı. Başka bir gitaristle olmayacak bir şarkı. Çünkü o şarkının özü olmuş hareketler var içinde. Akın Abinin kendi stilini tam anlamıyla verdiği bir şarkıdır. Ama tarz olarak Akın Abinin değil de başka ir tarz gibi duran bir şarkı.
***Şarkı sözleri üzerinde "aşk" teması üzerinde durmuşsunuz. Yazarken nelerden etkilendiğiniz?
Sinan: Aşk parçaların büyük bir çoğunluğunda var. Yani aslında tamamında var ama bazıları insana duyulan aşk, bazıları maddeye duyulan aşk, doğaya duyulan aşk... "dön bak dünyaya" kişiye yönelik değil de daha farklı hislerle yazılmış bir şarkıdır. Yaşanan olaylara yönelik bir aşkı anlatır. "İstanbul'da" yine içinde aşk olan başka bir parça. Biraz İstanbul'un kalabalığını ve içinde yaşayanları ve onlara sunulan olanakları eleştiren bir şarkı. Yani şarkıları yazarken genel olarak kent yaşamını, insan hayatını örnek alarak yazıyoruz. Anadolu'ya da çok gittiğimiz için onun etkilerini de görüyoruz sözlerde ve müzikte. Özellikle makamsal ezgiler de yer yer kullanıyoruz. İstanbul'dan daha fazla önemsediğimiz bir şey var, o da ülkenin geri kalan illeri, kültürü ve yaşamı. Bu da etkiliyor.
***Akın Eldes ve Cem Aksel'le çalışmanız nasıl başladı?
Sinan: Cem Aksel'i Akın Abi bizimle bir şekilde buluşturdu. Ama Akın Eldes'le nasıl çalıştığımızı sorarsan, sanıyorum 95 senesiydi ve ben Akın Eldes'i çok yakından takip ediyordum. Zeynep de takip ediyordu tabi ama o zaman yaşı biraz küçüktü, 10 yaşındaydı. Benim babam Bulutsuzluk Özlemi'nin ilk albümünün yapımcısıdır. Mustafa Kaynakçı. Dolayısıyla ilk albüm çıkmadan evvel ben onları dinlemeye başlamıştım. Belki Akın Abiden evvel Bulutsuzluk Özlemi dinlemiş olabilirim. Çünkü ilk albümde çalmamıştı. Sonrasında da sıkı bir dinleyici olduk. Sık sık konserlerine gittik Zeynep'le. Daha sonra Akın Abi de katılınca onlara olan ilgimiz daha da arttı. Şunu da söylemeliyim ki Akın Eldes'li Bulutsuzluk Özlemi çok daha farklıdır. Nejat Abi nasıl şarkıların hepsini yapıyorsa, Akın Abi de onları tek tek işliyor. Bugün bizim albümümüzden Akın Eldes'i çıkardığınızda ortada kalan sonuç nasıl farklıysa, onlar içinde aynı şey geçerli. Neyse ki şimdi zaman zaman çalıyorlar birlikte. Akın Abi'nin Bülent Ortaçgil'le çaldığı bir akşam yanına gittik. Ondan önce Ortaçgil'e danıştık aslında. Bu da babamla Bülent Ortaçgil'in okul arkadaşı olmasından kaynaklanıyor. Ona bir demo cdsi vermiştik ve beğenmişti. O da Akın Eldes'in çok doğru bir seçim olduğunu söylemişti. Biz de teklif götürdük. Bize bir gün ayırmasını ve şarkılarımızı dinlemesini rica ettik. Akın Abi de bize zaman ayırdı. Bir cafede oturup şarkılarımızı bir buçuk saat gibi bir süre dinleyip beğendi. Parça seçmeye başladı ve hemen bir tanesini eledi. Bu da bizimle çalışmaya başlamayı kabul ettiğinin bir göstergesiydi.
***Yani prodüktör Akın Eldes diyebiliriz o zaman?
Sinan: Şimdi bence prodüktör demek yanlış olur. Çünkü prodüktörü yatırımcı anlamında deriz. Ama yatırımı babam yaptı. Ama bütün müzikal işleri Akın Eldes yaptı. Yani müzikal prodüktör diyebiliriz. Yani tüm kararları hemen hemen o verdi. Bizim hazırladığımız demoların da değişmemesi kararını verdi. Çünkü ne kadar tarzı bizden uzak olsa da kendi müziğini yapıyorsa fikir olarak bize yakın geliyordu.
***aslında klasik bir tarzınız var ama günümüzde bu tarzda fazla grup kalmadığı için farklı gelebiliyor insanlara. Sizce durum nasıl?
Sinan: Genelde herkes aynı fikirde gibi. Şafak Ongan ve Murat Beşer'le görüştüğümüzde onlar da aynı şeyi söylediler. Tarzımız son derece klasik. Ama bu dönemlerde klasik hiçbir şey çıkmıyor. Bu nedenle farklı gelebiliyor. Ama bu bizden değil de müziğin gidişatından kaynaklanan bir şey. Aslında biz dinlediğimiz gibi müzik yaptık. Kendi müziğini yapan herkesi takip ediyoruz. Ama özellikle başka ülkelerin müziğini taklit ederek yapılan müziğe ve gruba ilgisiziz.
Zeynep: Türk Müziği aslında böyleydi, fakat bir değişim oldu, özellikle bu 2000 sonrası. Ama biz bu değişimi yakalayamadık. (Gülüşmeler.) Bu da belki dinlediğimiz müziklerden kaynaklanıyor. Değişime açığız ama kendi bakışımızla.
***klip çekmek gibi bir fikriniz yok diye duyduk doğru mudur?
Zeynep: Klip için belirli bir bütçeye ihtiyaç var. Onu çekmek olsun, yayınlatmak olsun. Gerçi çekmekte bir problem olmayacağını düşündük; ama yayınlatmaya gelince sorun olacağını düşünüyorduk. Daha sonra Şafak Ongan'la görüştükten sonra bütün fikirlerimiz değişti. O zaman klip çekelim, sadece Dream Tv'de dönsün dedik. Oradan da insanlara ulaşmak çok önemli.
Sinan: Bu önümüzdeki günlerde bir klip çekeceğiz. Şafak Ongan'la görüştüğümüzden beri bu konuda baya bir kafa yorduk. Açıkçası bir müzik yaratıp onu parayla yayınlatma fikri çok ters geliyordu bize. Sırf bu yüzden istemiyorduk. Yani bir tv kanalına para verip zorla insanları etkilemeye çalışmak çok yapay geliyordu bize. Ama tv kanalından siz çekin biz yayınlarız fikri gelince bizim bakış açımız değişti. Biz mesela ne olur bizi çıkarın dergiye ya da araya birlilerini koyup bir şeyler yaptırmayı istemek çok yapay davranışlar. Mesela siz bizi dinleyerek ve isteyerek geldiniz. Bu çok daha önemli ve verimli bir şey. Bize bakış açınız farklı, ama araya birileri girse daha basit şeyler oluyor. Mesela bizim ortada klip yokken Şafak Ongan dinlemiş, beğenmiş, şöyle yapın, şu parçaya klip çekin, şöyle yaparsanız daha iyi olur diye fikir beyan ediyor. Ve bu çok güzel bir şey. Bizim de hoşumuza gidiyor. İnsanların beynine zorla bir şeyler sokmak olmaz. Pop müzik olsa belki. Ya da amaç para kazanmak veya ticaret yapmak olsa belki; ama müzik yapıyoruz. Bunu kimseye zorla dinletemeyiz.
***çok güzel bir kapak tasarımı var. Kiminle çalıştınız?
Sinan: Beğenmenize sevindim. Kapağımız çok tartışmaya hazır. Kapaktaki bir insan, kendine sarılmış... Üstten baktığınızı düşünün. Onu bizim bir arkadaşımız çizdi. Resmi Nihan Şen çizdi ama kapak tasarımını Dilşad Dulkadiroğlu yaptı. İkisi arkadaşlar, Çizmelikedi grubundalar. Bize beş altı çizim sundular ve biz de hiç tereddüt etmeden bunu seçtik. Geri kalan kısımları da birlikte oluşturduk. İç kapaktaki mimari planları da Akın Abi gitarları kaydederken yaptık. Stüdyoda bekliyorduk ve aklımıza böyle bir fikir geldi. Şimdiye kadar da çok olumlu tepkiler aldık. Site de öyle oldu. Ortak bir bağlılık var.
***tam gaz konserlere başladınız, her tarafa gideceksiniz galiba. Planda neler var şimdilik?
Sinan: Geçenlerde Bandırma konserimiz vardı. Sonra Balans konserimiz oldu. Yine mayıs sonunda Ankara ve İzmir'de konserlerimiz oldu. Onun haricinde şu an için kesinleşen bir şey yok ama çok hızlı gelişiyor her şey. Bir hafta içinde değişebiliyor her şey. Birçok ilden teklif geliyor ama Akın Eldes müsait olmayabiliyor. Ona göre ayarlıyoruz. İstanbul dışında daha az tanınıyoruz. Oradan gelen teklifler daha amatörce oluyor. Onları değerlendiremiyoruz. Bu durum zamanla düzelecek. Klip bunu biraz değiştirebilir. Bizi yeterince dinlemeden çağırıyorlar. Bu bir sorun oluşturuyor. Bir yere konsere gidince hadi biz para almadık diyelim ama Akın Eldes'e diyemeyiz böyle bir şey. Ayıp olur. Bu zamanla düzelecek ve daha iyi organizasyonlarda yer alacağız.
***bir internet siteniz var. Özellikle konser haberlerini takip etmek ve şarkı dinlemek için faydalı bir site.
Sinan: Çok ziyaretçi bulduk bu sitede. Beklediğimizden daha çok ilgi gördük. Bunun sebebi de sanırım mp3leri koymamız oldu. Çünkü insanlar nasıl olsa internette şarkılarımızı buluyor. Onlara zorluk çıkartmak istemedik. Onların amaçları bizi dinlemek. Buna saygı gösteriyoruz. İnsanlar şarkıları dinleyip fikir ediniyor ve cdyi alıyor. Korsan ve internet çok tartışılıyor ama bence yeni gruplar için iyi bir olay. Büyük müzisyenleri etkiliyor ama yeni insanlar için iletişim kolaylığı. Bundan memnunuz ve ileride bir memnuniyetsizlik duyarsak o zaman samimiyetsizlik etmiş oluruz. Bizi tanıtan şey bu olacak. İnternet olmasaydı biz bir albüm bile satamazdık. Gönül rahatlığıyla parçalarımızı internete koyacağız. Sonraki albümlerde de devam edecek. İnterneti önemsiyoruz
.
www.pinhani.com
((
alıntıdır
))
«
Son Düzenleme: Ocak 04, 2007, 11:35:02 ÖÖ Gönderen: MoR
»
deeppurple
mor' düş ~ sel ♫
AğaçAdam
Administrator
Ynt: Pinhani yüxexes röportajı haziran 2006
«
Yanıtla #1 :
Ocak 04, 2007, 03:12:03 ÖS »
Paylaşımın ve ilgin için teşekkürler.
ReWind
Yaşlı Ağaç
Mod sonrası
«
Yanıtla #2 :
Ocak 05, 2007, 12:10:15 ÖS »
sağol mor
Jonathan Livingston
''w'', ''q'' Türkçemizde yok!
MoR
Fidan
nokta
«
Yanıtla #3 :
Ocak 06, 2007, 11:49:28 ÖS »
Alıntı sahibi: AğaçAdam üzerinde Ocak 04, 2007, 03:12:03 ÖS
Alıntı sahibi: Asi üzerinde Ocak 05, 2007, 12:10:15 ÖS
sağol mor
bir şey değil
elimden geldiğince
nede olsa ortak sevdiğimiz ''Pinhani'' söz konusu
deeppurple
mor' düş ~ sel ♫
mystical
Tohum
«
Yanıtla #4 :
Ağustos 26, 2007, 08:48:14 ÖS »
selam mor röportaj güzeldi;)
Sare
Yaşlı Ağaç
___?___
«
Yanıtla #5 :
Kasım 04, 2007, 07:46:14 ÖS »
Alıntı sahibi: MoR üzerinde Ocak 06, 2007, 11:49:28 ÖS
Alıntı sahibi: AğaçAdam üzerinde Ocak 04, 2007, 03:12:03 ÖS
Alıntı sahibi: Asi üzerinde Ocak 05, 2007, 12:10:15 ÖS
sağol mor
bir şey değil
elimden geldiğince
nede olsa ortak sevdiğimiz ''Pinhani'' söz konusu
tesekkurler mor...cok doğru soylemişsin...ortak sevgi...
here comes the rain again...
Sayfa: [
1
]
Yazdır
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------
Pinhâni Hakkında
=> Haberler
===> Silinen Haberler
=> Konserler
===> Geçmiş Konserler
=> Videolar
=> Yazılı ve Görsel Basın
===> Tv & Radyo Programları
===> Basında Pinhâni
=> Pinhâni Sokak Ekibi
Albüm
=> İnandığın Masallar
=> Zaman Beklemez
Grup Üyeleri Hakkında
=> Sinan Kaynakçı - (Vokal ve Ritm Gitaristi)
=> Zeynep Eylül Üçer - (Bass Gitarist ve Geri Vokal)
=> Hami Ünlü - (Davul)
=> Beraber çaldıkları müzisyenler
===> Akın Eldes - (Düzenlemeler ve Gitarlar)
===> Cem Aksel - (Davul)
===> Ceyhun Kaya (Üflemeli çalgılar)
===> Selim Aydın - (Gitar)
Müzik
=> Yerli Rock Müzik
=> Yabancı Rock Müzik
=> Amatör Gruplar
=> Diğer Müzik Türleri
Site