Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: 25 ocak 2007 - midas gazetesi röportajı (eskişehir)  (Okunma Sayısı 934 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Sinan
Pinhâni

Pinhani - Vokal ve Ritm Gitaristi

« : Ocak 27, 2007, 02:35:32 ÖÖ »

http://www.midasgazete.com/haber.php?haber=411

Pinhani kabına sığmıyor! 25/01/2007

“Müzik olarak daha önce herkesin belki denediği ama yapamadığı, gerçekleştiremediği bir tarzı var Pinhani’nin.”

“Akın Abi, tabiri caiz ise sazı eline alarak albümü çok değerli bir hale getirdi. Sahnede onunla çalmak bizim için ayrı bir heyecan, ayrı bir tecrübe.”

İnandığın Masallar… Pinhani’nin ilk albümü… Artık herkes biliyor, şarkılar ezbere söyleniyor… Sessiz ve derinden giderlerken, artık kaplarına sığmıyorlar. Yaklaşık bir buçuk aylık bir aradan sonra tekrar Eskişehir’deler. Bu, grubun buraya 3. gelişi. Bu sefer yanlarında, Akın Eldes de var. Kendisini Bülent Ortaçgil’den ve Bulutsuzluk Özlemi’nden tanıyoruz. Grubun abilerinden biri. Diğeri ise Cem Aksel. Pinhani, abilerinden oldukça memnun. “Onlar sayesinde çok daha iyi yerlere geliyoruz” diyorlar. Davulda Hami Ünlü, vokal de ise tabii ki Sinan Kaynakçı var.
Grubun bas gitaristi Zeynep Üçer, “Konser izleyicilerinin her geldiklerinde katlanarak artığını söylüyor”. Bunu Carpe Diem’deki konserlerine gittiğimizde daha iyi anladık. 20:30 gibi röportaj için orda olduğumuzda, kapıda oldukça uzun bir sıra vardı. İçeri girebilen şanslı insanlardandık. Çok geçmeden röportajımıza başladık. Bir eksikle, Akın Eldes… O yoktu ama sorularda, anlatılanlar da hep ordaydı. Bol kahkahalı geçen söyleşimizin ardından yavaş yavaş sahne hazırlıları başladı, onlar yerlerini aldı, biz yerlerimiz aldık, herkes hazır bekliyor… İçerisi oldukça dolu. Hatta öğreniyoruz ki, bilet kalmadığı için içeriye giremeyen birçok kişi varmış. Başta dediğim gibi Pinhani, artık kabına sığmıyor…

Bir daha olsa, bir daha dinlesek

Ve konser başlıyor… Herkes, hep bir ağızdan şarkılara eşlik ediyor. Herkes mutlu, Pinhani’yle herkes huzurlu. Albümün tamamını büyük bir keyifle dinliyoruz konser boyunca. Arada da yeni parçalar geliyor Pinhani’den. Sözlerini bilmiyoruz, ama çok keyif alıyoruz. Gelecek albüm, İnandığın Masallar’ı aratmayacak gibi görünüyor. Aklımda kalan bir parça var, “Dünya Dursana”. Gerçi parçanın adı bu mu bilmiyorum ama hafızamda yerini böyle aldı. Bir daha olsa, bir daha dinlesek… Akın Eldes’in soloları konserin en güzel anlarından biriydi. Gitarı konuşturmak bu olsa gerek. Gördüğüm kadarıyla konserden herkes memnun ayrıldı. Bir daha ki ne zaman bilmiyoruz ama dört gözle onları yine Eskişehir’e bekliyoruz…
Fon da “Dön Bak Dünyaya” çalıyor, siz de kendinize Pinhani’den bir parça açın ve konser öncesi gerçekleştirdiğimiz bu keyifli röportajın tadını çıkarın…

Artık neredeyse 1 yıl oluyor albüm çıkalı. Nasıl gidiyor?
Zeynep: Beklediğimizden çok hızlı oldu ve bu hız katlana katlana devam ediyor. Bu kadarını beklemiyorduk gerçekten. Bu bizi çok mutlu ediyor.
Sinan: Süratli ve keyifli gidiyor. Beklediğimizden tabii ki daha hızlı.

Biraz sessiz ve derinden gidiyor gibisiniz…
S: Öyleydi aslında ama bu son zamanlarda biraz değişti. Artık pek de sessiz değiliz.

Konserlerinizde yeni parçalarınızı da çalıyorsunuz. Bu 2. albümün habercisi mi?
Hami: Yazın başında çalışmalara başlayacağız. Biraz daha hızlandırmayı düşünüyoruz bu süreyi. Yeni parçaları biraz şekillendirip, yavaştan kayıtlara başlamak istiyoruz.

“pat” diye ortaya düşmüş gibi

Son zamanlarda çıkan çok fazla yeni genç grup var. Onların arasından bu kadar hızlı bir şekilde sıyrılmanızı neye bağlıyorsunuz?
H: Diğer gruplar arasından sıyrılmak, Pinhani için çok doğru bir kelime değil aslında. Çünkü, müzik olarak daha önce herkesin belki denediği ama yapamadığı, gerçekleştiremediği bir tarzı var Pinhani’nin. Sıyrılmak değil de, köşeden bir yerden, böyle “pat” diye ortaya düşmüş gibi. Tepeden inme. Bir takım gruplar, müziklerini birbirlerine benzetip, bir yerlerden sıyrılıyorlar ama Pinhani, daha ortadan geliyor gibi geliyor bana. Diğer gruplardan daha farklı.
S: Bende Hami’ye katılıyorum. Pinhani’nin kendi yolu var. Başka grupların ne yaptığına en az dikkat eden grup olarak değerlendiriyorum. Böyle de olması gerekiyor. Diğer gruplarla ilgili en önemli eleştirim, birbirleriyle fazla uğraşıp, birbirlerinin yerine geçmeye çalışıyorlar. Aslında insanların kendi başına kalıp, kendi dünyası içinde yarattığı şeyleri ortaya koyması gerekiyor.

İlk albümdeki bütün parçaların sözleri size ait. 2. albümde de böyle devam edecek mi?
S:Tabii, tabii aynen devam.

Tarz olarak değişiklik olacak mı?
S:Muhakkak olur. Ama şarkılar ne getirir şu anda bilemiyoruz.

Akın Eldes gibi çok önemli bir isimle çalışıyorsunuz. Kendisiyle tanışmanız nasıl oldu?
Z: Akın Eldes’in hayranlarıydık biz. Hem Bülent Ortaçgil’le hem de Bulutsuzluk Özlemi’yle çalarken takip ediyorduk. Konserlerine gidiyorduk, sürekli iletişim kurmaya çalışıyorduk. Artık bir yüz aşinalığımız olmuştu, aralarda birbirimize selam veriyorduk. Mesela, Sinan penasını istiyordu. Daha sonra bir konserde, Sinan demolarımızı söyledi ve Akın Abi’de dinlemeyi kabul etti. Bu şekilde tanıştık ve böyle devam etti.

Akın Eldes, ayrı bir konfor…

Sizinle çalmaya başlaması nasıl oldu?
Z: Biz aslında düzenlemelerini yapması için ona gitmiştik. Ama Akın Abi, şarkılara gitarda çalmak istediğini söyledi. Zaten biz dünden razıydık. Daha sonra olaylar öyle bir gelişti ki bizimle beraber sahnede de çalmaya başladı.

Sizin gibi yeni ve genç gruba bu kadar güvenmesi neden kaynaklanıyor?
S: Kendine yakın buldu herhalde. Bizim biraz antika bir müziğimiz var. Kendisi bizden yaşça büyük. Bizim müziğimiz de, bizden büyük insanların yaptığı müzik tarzına daha yakın. En önemli nedeni bu olmalı. O yaşta, o tecrübede, bu müziği daha iyi bilen… Bugünkü gitaristlere parçalarımızı verseydik, bizi istemediğimiz bir yere getirirdi. Bu, yanlış bir yer değil ama sonuçta bizim istemediğimiz bir yer. Daha klasik bir albüm yapmak istiyoruz. Parçalarımız onu gerektiriyor ama yenilik de gerektiriyorsa yeniliği de yapacağız tabii ki.

Akın Eldes’in size katkıları neler oldu?
Z: Akın Abi, tabiri caiz ise sazı eline alarak albümü çok değerli bir hale getirdi. Onun elinin değmesi hem albüm için, hem de bizim için çok iyi oldu. Sahnede onunla çalmak bizim için ayrı bir heyecan, ayrı bir tecrübe.
S: Ayrı bir konfor…
Z: Evet, çünkü biz bir hata yaptığız zaman, onu bir şekilde kapatıyor. Dikkati üstüne çekiyor ve olay kapanıyor. Bu bizim fazla takılmadan daha çabuk ilerlememizi sağlıyor. Ben ne kadar memnun olduğumu burada saatlerce masal gibi anlatabilirim.
H: Kayıtta bulunmadığım için o kısımlar için bir şey diyemem ama bizi, ne kadar iyi olacaksak, bir gömlek daha üste çıkardığı kesin. Canlı çalarken de Akın Abi olduğu zaman çok daha rahat oluyorum. Sürekli canlı, sürekli pozitif. Onun mimiklerine bakarak, yaptığı şeylere ayak uydurarak çalmaya çalışıyorum. Canlı çalmayı bizim için çok çok kolaylaştırıyor.

Cem Aksel’de sizinle beraber…
H: Evet ama Pinhani’ye sahne performanslarında programı çok yoğun olduğu için katılamıyor. Birkaç kere canlı çalabildik kendisiyle. En son İstanbul Balans’ta çaldık. Orada da bizimle konsere çıkabilmek için başka bir konserini iptal etti. .
S: Yani onun bize vaktini uydurabilmesi için konserini iptal etmesi gerekiyor. Ancak öyle zaman ayırabiliyor.
H: Albümde Cem Abi’nin olması benim için çok iyi. Çok daha kolaylaştırıyor işimizi. Her zaman onu düşünerek çalıyorum. “O olsa nasıl çalardı, ne yapardı?” Kendimden de bir şeyler katarak devam ediyorum. Gayet de güzel oluyor diye düşünüyorum.

Pinhani’den yeni grup

Albümden başka ilerisi için düşündüğünüz projeleriniz var mı?
S: Bu, şu anda çok ciddi bir proje değil ama kendimizi geliştirmek için yeni bir grup daha kurmayı düşünüyoruz. Yine Pinhani üyelerinden oluşacak ama herkes farklı bir enstrüman çalacak. Selim Aydın gitarist ama bas çalacak. Ben solistiyim ama davul çalacağım. Hami’ye şarkı söyletmeyi düşünüyoruz. Zeynep şimdilik kararsız. Akın Abi klavye de. Amacımız kendimizi geliştirmek.
Bir de Akın Abi, Hami ve benim yürüttüğümüz bir proje var. Akın Abi’nin iki tane albümü var. Hami davulları, bende baslarını çalacağım. Ne Hami Cem Aksel’in, ne de ben iyi bir basçının düzeyindeyim ama amaç Akın Abi’ye bir şekilde eşlik etmemiz. Bu da ona vefa borcumuzun yüzde birini ödememiz için bir yöntem.

Eskişehir’e bir çok defa geldiniz. Burasının seyircisi için ne düşünüyorsunuz?
Z: Buraya 3.gelişimiz. Biz çok mutlu oluyoruz buraya geldiğimiz zaman. İlk geldiğimizde bu kadar ilgi beklemiyorduk. İçerisi birden doluverdi. Bu çok hoşumuza gitti. Aynı albüm gibi oldu; birden. Şimdi yavaş yavaş artıyor. Burada tanıştığımız arkadaşlarımız da oldu, hala görüşüyoruz. Çok seviyoruz burayı ve buranın dinleyicisini. 

Akın Eldes Kimdir?
Frankfurt (Almanya) da doğdum. Müziğe ilkokulda mandolinle başladım. Ortaokul da ailemi kandıramadığım için flüt ile devam ettim. (flüt gitardan daha ucuzdu) Gitara lisede başlayabildim. (çünkü ailem sağ-sol olaylarına karışmamı istemiyordu) E-5, painted bird, Asım Can Gündüz ve Çapkınlar gruplarından sonra 1986 - 2000 yılları arasında Bulutsuzluk Özleminde çaldım. Haluk Levent'e Ekim 2001 den beri konserlerinde eşlik etmekteyim ve solo albüm çalışmamı sürdürmekteyim. 2005 yılından itibaren de Pinhani ile çalıyorum.
Çaldığım Müzisyenler ve Gruplar; Bulutsuzluk Özlemi; Bülent Ortaçgil; Gürol Ağırbaş; Barış Manço; Melih Kibar; Mehmet Güreli, Meltem Taşkıran, Haluk Levent, Pinhani.

!*peRi*!
Moderator

« Yanıtla #1 : Ocak 27, 2007, 05:02:37 ÖÖ »

SiNAN ABiiii...cok tesekkurler bizimle paylastigin icin.. Cheesy
ne kadar guzel anlatmissiniz kendinizi,Pinhani'nin ''ayricaligini'' Wink

farkli enstrumanlarla karsimiza cikma planiniz harika..sabirsizlikla o gunu bekliyor olacagim >>sekilAda goruldugu gibi  Grin Grin

gokkusaginin altinda beni bekleyen umut var
o da olmasa zaten ben niye yasarim ki dostlar...
ReWind
Yaşlı Ağaç

Mod sonrası

« Yanıtla #2 : Ocak 27, 2007, 06:23:34 ÖS »

sağol sinan abi varol! Smiley

Jonathan Livingston

''w'', ''q'' Türkçemizde yok!
komikaze
Moderator

Geri Dönüş

« Yanıtla #3 : Şubat 11, 2007, 08:50:01 ÖÖ »

sağol Sinan abicim eline sağlık bizle paylaştığın için sağol...

Geri Dönüş
sLda
Fidan

« Yanıtla #4 : Ekim 04, 2007, 06:02:49 ÖS »

gerçekten çok güzel 1 reportaj olmuş Roll Eyes

''Albümden başka ilerisi için düşündüğünüz projeleriniz var mı?
S: Bu, şu anda çok ciddi bir proje değil ama kendimizi geliştirmek için yeni bir grup daha kurmayı düşünüyoruz. Yine Pinhani üyelerinden oluşacak ama herkes farklı bir enstrüman çalacak. Selim Aydın gitarist ama bas çalacak. Ben solistiyim ama davul çalacağım. Hami’ye şarkı söyletmeyi düşünüyoruz. Zeynep şimdilik kararsız. Akın Abi klavye de. Amacımız kendimizi geliştirmek.
Bir de Akın Abi, Hami ve benim yürüttüğümüz bir proje var. Akın Abi’nin iki tane albümü var. Hami davulları, bende baslarını çalacağım. Ne Hami Cem Aksel’in, ne de ben iyi bir basçının düzeyindeyim ama amaç Akın Abi’ye bir şekilde eşlik etmemiz. Bu da ona vefa borcumuzun yüzde birini ödememiz için bir yöntem.'' gerçekten çok güzel bir fikir tebrik ederim=) 

●●●●●●ben sensiz yanan bir ateştim , söndüm zamanla●●●●●●
MaG_6_
Moderator

ben bu şehrin en profesyonel yalnızı..

« Yanıtla #5 : Ekim 05, 2007, 08:51:17 ÖS »

çok güzelmiş.Akın abinin Barış Manço ile de çaldığını ilk defa duyuyorum =S

floydpin
Yaşlı Ağaç

« Yanıtla #6 : Ekim 05, 2007, 09:44:52 ÖS »

röportaj pek güzel,neler neler öğrendik valla Wink

foto by floyd
Sayfa: [1]